Programma
BNNVARA

Clublied FC Volendam geschreven in Tweede Wereldoorlog: Schrijver Erik onderzocht clublied-verhalen!

foto: Spijkers Met Koppenfoto: Spijkers Met Koppen
  1. Nieuwschevron right
  2. Clublied FC Volendam geschreven in Tweede Wereldoorlog: Schrijver Erik onderzocht clublied-verhalen!

Dapp're strijders fier en koen, geen woorden maar daden en vooruit nu Rood-Witten. De clubliederen van Ajax, Feyenoord en PSV klinken de meesten misschien nog bekend in de oren. Maar de verhalen achter andere clubliederen zijn nog onbekend. En dat is zonde, zegt schrijver Erik van den Berg. Hij dook 10 jaar lang in de geschiedenis van de Nederlandse clubliederen en al die verhalen bundelde hij samen in het boek: Uit Volle Borst.

Eigenlijk wilde Erik van den Berg dit boek helemaal niet schrijven. Een vriend van hem kwam met het idee om een boek te schrijven over spreekkoren in de voetballerij: “Het ging juist niet om clubliederen, maar om de typische voetballiedjes. We belden toen naar voetbalclubs in Nederland en ontdekten dat er weinig bekend was over clubliederen. Toen dachten we: hier moeten we een boek over schrijven.” Zijn vriend haakte echter snel af en Erik ging alleen verder. Maar liefst 10 jaar lang dook hij in de geschiedenis van verschillende clubliederen. “Er was zo weinig bekend. Sommige mensen leefden nog, maar in andere gevallen waren ze overleden en dan kom je bij kinderen en kleinkinderen. Dat proces duurt erg lang", legt Erik uit in Spijkers Met Koppen.

Van carnavalsnummer naar clublied

Het clublied van Helmond Sport vindt Van den Berg het opmerkelijkst. “Als de spelers het veld oplopen dan hoor je het nummer. En dan wordt er opeens gezongen: ‘Als jullie niet winnen, dan gebruiken we geweld en klimmen we op het veld’. Het is ook niet echt uit de club ontstaan, het was meer een carnavalsnummer", vertelt hij. Sparta Rotterdam heeft het oudste clublied van Nederland. De Sparta Marsch dateert uit 1909, toen was zelfs PSV nog niet opgericht. “Nu heeft het twee coupletten, maar vroeger waren het vier coupletten. Dat was tijdens de hoogtijdagen van Sparta Rotterdam, toen werden ze ook kampioen", vertelt de schrijver.

Geschreven in de Tweede Wereldoorlog

Misschien was de moeilijkste zoektocht wel het clublied van FC Volendam. Erik van den Berg heeft lang in het dorp van de palingsound gezocht naar de originele versie van het clublied en kwam uiteindelijk uit bij een bekende naam: “Het nummer is geschreven door de vader van de bekende voetballers en broertjes Mühren. Toen hij in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken was met zijn tweelingbroer, floot hij een mooi deuntje. Hij zei toen tegen zijn broer laten we hier een verzetsnummer van maken. Na de oorlog werd daar het clublied op geschreven.”

Het boek Uit Volle Borst ligt nu in de winkel. Bekijk het gehele fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie