Programma

Beatles toch platina

  1. Nieuwschevron right
  2. Beatles toch platina

Met het veranderen van een meetsysteem bereiken dertien albums van The Beatles een halve eeuw na uitkomen toch nog een platina-status in Engeland.

Nieuwe meetmethode

De British Phonographic Industry (BPI) kent gouden en platina platen toe aan verkoopcijfers, maar tot vorige maand alleen wanneer een platenmaatschappij deze status aanvroeg. Ook is het systeem pas in werking sinds 1973, nadat The Beatles uit elkaar waren.

Door een aanpassing geeft het BPI nu automatisch een metalen beloning uit bij 60.000, 100.000 of 300.000 verkochte platen in Engeland.

Hierdoor krijgen dertien albums van The Beatles bijna vijftig jaar na release een platina-status toegekend.

Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band driemaal platina

Onder de albums bevinden zich historische albums al Abbey Road, Revolver en Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band.

Pas sinds 1994 houden Engelse hitlijstsamenstellers bij hoeveel exemplaren er van een album worden verkocht. Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band staat hiermee op een aantal van 900.000 verkochte albums in Engeland sinds 1994. Het werkelijke aantal dat sinds 1967 over de toonbank is gegaan wordt desondanks op 5,1 miljoen geschat.

Andere artiesten

Niet alleen The Beatles worden alsnog beloond voor hun verkoopcijfers. Ook platen van Bob Dylan, The Beach Boys en Marvin Gaye worden met een platina-status erkend.

Ster advertentie
Ster advertentie