NPO Radio 2 Top 2000

Prince toont zijn vakmanschap in live uitvoering van While My Guitar Gently Weeps

foto: YouTube Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Prince toont zijn vakmanschap in live uitvoering van While My Guitar Gently Weeps

Op de avond van zijn eigen introductie in de Rock And Roll Hall Of Fame in 2004 bewijst Prince opnieuw waarom hij zijn plek daar meer dan verdiend heeft. Samen met onder andere Tom Petty, Jeff Lynne en Steve Winwood brengt hij een indrukwekkend eerbetoon aan George Harrison.

Het optreden vindt plaats in het Waldorf Astoria Hotel in New York, waar een cast van sterren samenkomt om een ode te brengen aan George Harrison, die als lid van The Beatles While My Guitar Gently Weeps schrijft. Tijdens de uitvoering speelt Marc Mann, gitarist van Jeff Lynne’s band, de eerste solo. Op het punt van 3,5 minuut neemt Prince de leiding met zijn gitaarsolo. Een historisch stukje gitaarwerk volgt en anno 2024 staat Prince's solo nog altijd te boek als een van de beste gitaarsolo’s allertijden.

Zonder repetitie

Maar het opmerkelijke is: Prince heeft deze solo nooit gerepeteerd. Het is dus voor iedereen, ook voor de andere artiesten op het podium, een verrassing. Na het overlijden van Prince in 2016 vertelt showproducent Joel Gallen aan de New York Times dat Prince een stapje terugdoet wanneer de band de avond ervoor bij elkaar komt om het nummer door te nemen. "Toen we bij de middelste solo kwamen, die Prince zou doen, begon de gitarist van Jeff Lynne de solo te spelen", zegt Gallen. "Noot voor noot, zoals Eric Clapton het op het nummer deed. Prince stond dit toe en speelde zachtjes mee op het ritme. En dan komen we bij de grote eindsolo, waar Prince weer naar voren stapt om de solo te spelen, begint de gitarist ook deze solo te spelen. Prince zegt niks, begint wat te tokkelen, speelt hier en daar een beetje, maar voor het grootste deel gebeurt er niets", vertelt hij.

"Dus ik praat met Prince hierover, ik trek hem een beetje opzij en heb een privégesprek met hem, en hij zegt: 'Laat die kerel gewoon doen wat hij doet, en ik stap er gewoon aan het eind in. Voor de eindsolo, vergeet de middelste solo.' Waarna hij zegt: 'Maak je geen zorgen.' En vertrok."

Magisch hoogtepunt

Prince geeft niet alleen een show voor het publiek, maar ook voor de andere muzikanten. "Prince blies het gewoon op", vertelt Tom Petty aan NME. "Je kon de elektriciteit voelen van 'er gebeurt hier iets groots’." Ook de zoon van Harrison is onder de indruk en is met een grote glimlach op het podium te zien. Het hele optreden is natuurlijk onvergetelijk. Maar één moment aan het einde van het nummer springt er toch echt uit: als Prince klaar is, gooit hij zijn gitaar in de lucht en keert hij zijn rug naar de band. Zo loopt de superster nonchalant het podium af.

Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onthulling

In 2021 heeft producent Gallen de clip opnieuw bewerkt en geüpload op YouTube. "17 jaar na de verbluffende uitvoering door Prince, heb ik eindelijk de kans gekregen om het optreden iets aan te passen, omdat er enkele shots waren die me dwarszaten", schrijft Gallen op zijn YouTube-account. "Ik heb alle overgangen verwijderd en ze allemaal als cuts gemaakt, en veel meer close-ups van Prince tijdens zijn solo toegevoegd. Ik denk dat het nu beter is", voegt hij eraan toe.

De nieuwe versie beantwoordt eindelijk ook de vraag: wat gebeurde er met de gitaar van Prince? In de oorspronkelijke videoclip gooit Prince zijn gitaar in de lucht, maar je ziet deze niet landen. Het lijkt bijna op een goocheltruc. Sterker nog, een van de betrokken muzikanten wacht nog steeds op de terugkeer van het instrument. "Ik zag de gitaar alleen maar omhoog gaan, en ik was verbaasd dat het niet terugkwam", vertelt de drummer van Petty, Steve Ferrone aan de New York Times. "Iedereen vraagt zich af waar die gitaar gebleven is en ik moet je zeggen, ik stond op het podium en ik vraag me ook af waar die gebleven is."

De nieuwe versie van het optreden onthult een iets minder magische waarheid: in plaats van dat de focus op Prince blijft, toont het nu de zaal en het podium, van waar je ziet dat de gitaar valt, en die vermoedelijk wordt opgevangen door een beveiliger.

Bekijk hier de nieuwe versie van het optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

While My Guitar Gently Weeps in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat While My Guitar Gently Weeps op plek 220 in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie