Podcast

Blokhuis de Podcast: Lou Reed was experimenterend, rauw en brutaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Lou Reed was experimenterend, rauw en brutaal

Ter gelegenheid van Record Store Day, kwam er vorige week een album uit genaamd: ‘The Power of the Heart: A Tribute to Lou Reed’. Een ode aan de amerikaanse zanger door onder andere Keith Richards. In de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast neemt Leo je mee in de carrière van de in 2013 overleden artiest.

De grootouders van Lou ontvluchten het antisemitisme in Rusland en verhuizen naar de Amerikaanse staat New York en de vader van Lou verandert hun achternaam van Rabinowitz naar Reed. Als Lou tiener is speelt hij gitaar en schrijft hij liedjes, maar wanneer hij Journalistiek en Filmregie gaat studeren wordt hij pas echt serieus over muziek.

Lou gaat in 1964 bij Pickwick Records. Een platenlabel die vooral covers maakt van andere artiesten en goedkope platen uitbrengt. Hier ontmoet hij John Cale, waar hij de band Velvet Underground mee opricht. Een progressieve band die brutaal zingt over bijvoorbeeld drugs en seks. Na het tweede album ontslaat Reed John Cale, “in het derde album was er eindelijk ruimte voor rust en schoonheid”, vertelt Leo. Na het maken van het vierde album gaat Lou Reed solo verder en verlaat hij zelf de band.

David Bowie

Op Lou’s eerste soloalbum zijn al gelijk bekende muzikanten te horen, Steve Howe en Rick Wakeman van Yes en de gitarist van Elton John. Reed schrijft nieuwe nummers maar zingt ook oude nummer van Velvet Underground en hij is niet de enige. David Bowie is fan van Velvet Underground en covert meerdere malen het nummer Waiting For The Man. Sterker nog, het nummer Heroes, “verdorie mijn favoriete Bowie nummer”, vertelt Blokhuis, “blijkt een herschrijving te zijn van I’m Waiting For The Man”.

Quote

“Die orale seks glipte langs de Britse censuur”

Leo Blokhuis

Lou Reed en David Bowie kunnen het goed vinden en daar bloeit een samenwerking uit. Bowie helpt produceren met het tweede album van Reed genaamd Transformers, de plaat die Reed een mainstream popster maakt. Het bekendste nummer en tevens grote hit in Nederland Walk On The Wild Side is een nummer dat gaat over een transgender, orale seks en drugs. “Die orale seks glipte langs de Britse censuur”, vertelt Leo, “omdat ze geen idee hadden wat ‘giving head’ betekende”.

Wil je weten hoe Lou Reed later de critici volledig tegen zich kreeg en hoe hij uiteindelijk met John Cale de strijdbijl begraven heeft? Dat hoor je in de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#16 - Lou Reed, rock & roll animal (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie